Pohonné hmoty před létem zdražují

27.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Ceny pohonných hmot ve většině evropských zemí začínají před začátkem letní motoristické sezóny růst. Vedle zvýšené poptávky se projevuje i rychlé zdražování ropy na světových trzích, které už neztlumí ani oslabující dolar. Benzin zdražil o koruny i v Chorvatsku, oblíbené turistické destinaci Čechů, litr ale stále vyjde české motoristy asi o dvě koruny levněji než doma. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK převzala z webových stránek Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

V posledním období zdražovala v Evropě rychleji nafta než benzin. V některých zemích se její cena během uplynulých dvou měsíců zvýšila až o deset eurocentů (tedy zhruba 2,50 koruny) za litr. Benzin naopak někde i mírně zlevnil.

Ze všech evropských zemí mají nejdražší pohonné hmoty v Norsku, kde 95oktanový bezolovnatý benzin i nafta stojí v přepočtu kolem 40 korun za litr. Drahý benzin mají také v Nizozemsku a Belgii, za litr nafty dají řidiči vedle Norska nejvíce v Británii a ve Švédsku. Naopak nejlevnější paliva jsou v Rusku; za plnou nádrž zaplatí řidiči asi polovinu toho, co v Česku.

Ze sousedních zemí je nejdražší Německo, kde cena naturalu vyšplhala na průměrných 36 korun. Diesel je u německých pump o něco levnější. V ostatních okolních zemí stojí benzin mezi 30 a 31 korunami, tedy zhruba stejně jako v Česku. V Chorvatsku, kam řada Čechů míří na prázdniny stojí benzin nyní v přepočtu 28,44 Kč/l a nafta 29,83 Kč/l.

Ceny pohonných hmot ale mohou do prázdnin ještě výrazně vzrůst. "Stoupající ceny ropy pochopitelně přinášejí rychlejší zdražení u čerpacích stanic, zatímco chladnutí cen je vždy pomalejší a na tom se ani v Evropě nic nemění," uvedl analytik Cyrrus Jan Procházka.

V oblíbených turistických oblastech přitom mohou pohonné hmoty zdražit výrazněji. "Motoristická sezóna zapůsobí na destinace, jako je například Chorvatsko, kde se nebudou čerpadláři krotit v nastavování svých marží. Přece jen na trhu platí zákon poptávky a nabídky," řekl Procházka. I když zvýšený zájem turistů zvýší marže čerpadlářů, celkovou cenu nicméně ovlivňuje především situace na komoditním trhu.

Krátkodobě může zvýšit ceny v Evropě i nynější stávka ve skotské rafinerii Grangemouth. I když ohrožení dodávek se týká pouze části Británie, může podle Procházky způsobit před nadcházející sezónou nervozitu na trhu. "Celý komoditní trh je sestaven z malých střípků a každý může celou mozaiku pěkně rozložit a znervóznit," řekl analytik.

Rozdíly v cenách pohonných hmot napříč Evropou lze přičíst zejména rozdílným sazbám spotřebních daní v jednotlivých zemích. Ceny u čerpacích stanic se ale v různých státech liší i kvůli různé míře konkurence a také například kvůli odlišnostem v přimíchávání biosložky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK