Češi se kvůli reformě zdravotnictví více pojišťují

27.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Zájem o pojištění ve zdravotnictví roste kvůli obavám Čechů ze stále dražšího zdravotnictví a publicity okolo zdravotní reformy. Lidé jsou také více zadlužení, takže pojištění pro případ nemoci se pro mnohé stává nutností. Pojišťovny této situace využívají a nabízejí čím dál více nových produktů, shodli se v anketě ČTK odborníci v pojišťovnictví a zástupci pojišťoven.

Pojišťovnám výrazně nahrává to, že vláda nedokáže dobře vysvětlit dopady reforem a nechává občany v obavách z budoucnosti, řekl ČTK Tomáš Prouza z poradenské firmy Partners. Nabídka pojištění proti vysokým nákladům na zdravotní péči se tak podle něj stává mnohem atraktivnější, protože před zahájením reformy většina lidí spoléhala na bezplatnost péče, a neměli tak důvod se pojišťovat.

Nejdůležitějším faktorem je publicita v souvislosti se zdravotní reformou, souhlasil šefredaktor serveru Investujeme.cz Petr Záměčník. Pojišťovny poté přišly s novými pojistkami poplatků ve zdravotnictví. Druhým motivem je podle něj zájem klientů o specifické pojistky při řešení jejich životních situací. "Klienti si stále více uvědomují, že zdraví není zadarmo, a vyhledávají jistotu u pojišťoven," dodal.

Zájem dokladují stoupající počty pojistných smluv u pojištění denní podpory ve výši regulačního poplatku při pobytu v nemocnici. "Podle současného vývoje už koncem dubna očekáváme, že se u ČP Zdraví objeví klient s číslem smlouvy 15.000," uvedla mluvčí ČP Dagmar Koutská. Tradičně prý ČP zaznamenává rostoucí poptávku i po pojištění denní dávky při pracovní neschopnosti.

Důvodem jsou podle Koutské snižující se nemocenské dávky v době pracovní neschopnosti a rostoucí výdaje, které s sebou i běžná zdravotní indispozice přináší. Jde prý i o úhradu nákladů za různé kompenzační pomůcky či širokou škálu na trhu volně dostupných léčivých přípravků, které nemusejí být plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Vedle toho velká část lidí má dnes hypotéky, leasingy a další finanční závazky, které musí splácet i v době nemoci nebo úrazu, takže důvody pro motivaci k pojištění ve zdravotnictví budou i do budoucna sílit, podotkla mluvčí ČP.

O produkty soukromého zdravotního pojištění je stále vyšší zájem, souhlasila mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová. Ve srovnání s vyspělými státy, kde je soukromé zabezpečení naprosto běžnou součástí celkového systému, je prý ovšem hodně co dohánět. Nejvíce bude záležet na státní strategii, do jaké míry bude počítat s osobní zainteresovaností každého jednotlivce a jakou roli přidělí komerčním pojišťovnám, doplnila.

Pojišťovny přicházejí neustále s novými nabídkami. V dubnu uvedla na trh pojišťovna Amcico AIG Lif: pojištění VitaLife, které ochrání pojištěného pro případ onemocnění některým z 32 závažných onemocnění nebo pro případ úrazu. Pojistka reaguje na poslední české i mezinárodní výzkumy z oblasti zdraví, které jasně ukazují rostoucí trend výskytu závažných onemocnění u dnešní populace, upozornil ředitel úrazového pojištění Amcico AIG Life Pavel Souček.

Aegon ČR nabídla v minulých dnech diabetikům životní pojištění Invest & Live s připojištěním DIALife, které představuje možnost pojistit se pro případ smrti a čtyř závažných onemocnění, kterými jsou diabetici nejvíce ohroženi, tedy mrtvice, oslepnutí, selhání ledvin a amputace nohy nad kotníkem. Stala se tak prý vůbec první pojišťovnou v Evropě, která takovýto produkt diabetikům nabízí.

Nabídka pojišťoven se také připravuje na další pokračování zdravotní reformy, protože koláč peněz ve zdravotnictví je obrovský a pojišťovny v něm podle Prouzy cítí možnost výrazně si polepšit a po uplynulých letech stagnace trhu obnovit růst. "Uvažujeme o přípravě dalších pojištění, které souvisejí se stárnutím populace a budou se vztahovat k nejrůznějším asistenčním, zdravotnickým a sociálním službám," uvedla Koutská.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK