Širší trh na Wall Street pozvedl American Express

28.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové indexy Dow Jones a S&P v pátek vzrostly po signálech, že se firma American Express <AXP.N> dobře drží i v...

...prostředí ekonomického zpomalení. Technologický index Nasdaq však stáhla níž slabá prognóza zisku společnosti Microsoft <MSFT.O>.

American Express sice vykázala pokles čtvrtletního zisku, výsledky však překonaly očekávání trhu a firma potvrdila celoroční cíle. Její akcie vyskočily o 5,7 procenta a podpořily i ostatní blue chips.

Indexy Dow Jones a S&P v pátek uzavřely na nejvyšší úrovni od letošního ledna, a pokračovaly tak v růstu započatém v polovině března, kdy americká centrální banka napumpovala do finančního systému hotovost po pádu banky Bear Stearns.

Trh však v pátek tížil Microsoft, který den předtím vykázal slabé prodeje operačního systému Windows a oznámil nečekaně nízkou předpověď zisku, a jeho akcie klesly o 6,2 procenta.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> v pátek stoupl o 0,33 procenta na 12.891,86 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,65 procenta na 1397,84 bodu. Technologický Nasdaq Composite <.IXIC> oslabil o 0,25 procenta na 2422,93 bodu.

Za celý minulý týden Dow Jones přidal 0,3 procenta, S&P si připsal 0,5 procenta a Nasdaq vzrostl o 0,8 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK