Slovenská Arca Capital může koupit výrobce škrobu Natura

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 28. dubna (ČTK) - Antimonopolní úřad povolil fúzi tuzemského výrobce škrobu firmy Natura se slovenskou skupinou Arca Capital. Spojení nepoškodí tuzemský trh, řekl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Kristián Chalupa. Arca už v potravinářském průmyslu vlastní skupinu firem okolo Marila Balírny.

Kromě samotné Natury a její známé značky Solamyl získala skupina i společnosti Naturalmyl a Pectis. Holding s tržbami kolem 300 milionů korun ročně vyrábí nejen škroby, ale i různé práškové směsi a zároveň dováží a prodává přísady pro mlékárny, konzervárny či výrobce uzenin.

Na trhu bude mít i po spojení dostatek konkurence, upozornil Chalupa. "Navíc jako odběratelé práškových potravinových výrobků skupiny Natura vystupují často nadnárodní obchodní řetězce disponující vysokou kupní a vyjednávací silou," doplnil.

Společnost nyní zaměstnává zhruba 210 lidí. Vlastníky Natury byli před vstupem Slováků Brazilec Ruy Alves a Čech Miroslav Starý. Arca firmu koupí přes svoji dceřinou firmu Nerola.

Arca není v Česku žádným nováčkem, má podíl ve zhruba desítce společností. Loni například koupila podíl expremiéra Stanislava Grosse v Moravia Energo. Dostala se také ke 40 procentům v brněnské telekomunikační firmě GiTy a od podnikatelů Tomáše Pitra a Jiřího Syrovátky koupila společnost Marila Balírny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK