Wall St mírně posílí dík převzetí Wrigley, ceně ropy

28.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures krátce před zahájením pondělní seance mírně rostly, podpořeny zprávou o převzetí výrobce žvýkaček Wm Wrigley Jr...

...<WWY.N> za 23 miliard dolarů i rekordními cenami ropy, které by mohly pozvednout akcie energetických firem.

Středem pozornosti byl také technologický sektor díky očekávání, že by se mohla vyostřit bitva o převzetí Yahoo <YHOO.O> společností Microsoft <MSFT.O>.

Převážná většina analytiků na Wall Street se podle průzkumu Reuters domnívá, že Microsoft chystá brzké podání nepřátelské nabídky na Yahoo při současné ceně 31 dolarů na akcii.

Cena americké ropy <CLc1> při elektronickém obchodování v noci na pondělí vyšplhala v obavách z nedostatku dodávek na čerstvý rekord 119,93 dolaru za barel.

Společnost Mars a investiční firma Berkshire Hathaway <BRKa.N> potvrdily předchozí zprávy médií a oznámily, že uzavřely dohodu o koupi Wrigley, největšího výrobce žvýkaček ve Spojených státech. Akcie Wrigley v reakci na zprávu vyskočily zhruba o 23 procent.

"Fúze a akvizice v takovémto prostředí, s tak utaženými úvěry, by podle mne mohly vyslat signál, že se situace začíná uvolňovat ve smyslu kreditní tísně," řekl Peter Cardillo, hlavní tržní ekonom ze společnosti Avalon Partners v New Yorku.

Futures na index S&P 500 <SPc1> v 15:15 SELČ přidávaly 1,6 bodu, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> rostly o 6,25 bodu.

Z firemních výsledků v pondělí vykázala telekomunikační společnost Verizon Communications <VZ.N> za první čtvrtletí vyšší zisk díky silnému růstu počtu mobilních uživatelů, což může značit, že se vyrovnala se zpomalováním ekonomiky Spojených států [ID:nMUL842666].

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK