Prostějovský OP uzavírá pobočky v Ostravě a Lošticích

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 28. dubna (ČTK) - Prostějovský Oděvní podnik (OP) končí s výrobou ve svých pobočných závodech v Ostravě a Lošticích na Šumpersku. Více než 500 lidí, kteří v nich pracují, největší tuzemský výrobce konfekce propustí. Další redukci OP chystá ve svém mateřském závodě v Prostějově, který bude muset opustit asi 160 ze zhruba 3000 zaměstnanců. Řekl to obchodní náměstek OP Milivoj Žák.

Vedení OP přinutil podle něj k rozhodnutí uzavřít pobočky v Ostravě a Lošticích nedostatek kvalifikované pracovní síly. "Je to paradox. Nedostatek lidí ale znamenal to, že jsme nebyli schopní naplnit výrobní linky tak, aby vyráběly efektivně. Výroba v těchto pobočkách se už zastavuje, s lidmi se mluví o výpovědích," uvedl Žák. Upřesnil, že OP má v Ostravě 450 pracovníků, v Lošticích zhruba 60.

Z mateřského závodu Oděvního podniku zřejmě odejde 160 technicko-hospodářských a obslužných pracovníků. Dělníky v Prostějově podnik propouštět nechce. "Všichni pracovníci dostanou odstupné podle zákoníku práce. Objekty v Ostravě a Lošticích nabídneme k pronájmu či ke koupi," uvedl obchodní náměstek OP.

Prostějovskému Oděvnímu podniku se loni snížily podle něj tržby ze 3,1 miliardy korun v roce 2006 na zhruba 2,5 miliardy korun. Za hlavní důvod poklesu Žák označil posilující kurz koruny vůči dolaru a euru, který se OP jako proexportního podniku výrazně dotýká. "Samozřejmě se nás také negativně dotýká konkurence levné pracovní síly Asie, nedostatek kvalifikovaných dělníků a nárůst nákladů," dodal Žák.

Společnost OP se zabývá především výrobou pánské a dámské konfekce, které produkuje pod vlastními značkami i značkami zahraničních odběratelů. Do jejího výrobního portfolia patří pláště, obleky, kostýmy, saka, sukně, kalhoty a oblečení pro volný čas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK