MF chce i v příštích letech odkupovat státní dluhopisy

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí plánuje i v příštích letech odkupovat státní dluhopisy před jejich splatností. Řekla to mluvčí vlády Jana Bartošová. Vyplývá to z návrhu zákona o státním dluhopisovém programu, který na dnešním zasedání schválila vláda. Na počátku března již vláda schválila návrh zákona, který umožní odkupovat dluhopisy před jejich splatností v letošním roce.

"Jde o typický zákon technického charakteru, který nezvyšuje objem státního dluhu. Praxe zpětných odkupů je obvyklá v zemích Evropské unie," uvedlo MF. První část návrhu zákona má za cíl získat zákonné povolení MF refinancovat státní dluhopisy, které budou splatné v letech 2009 a 2010. Toto povolení umožní vydat nové státní dluhopisy a z jejich výnosu uhradit splátky splatných jistin státních dluhopisů.

Druhá část zákona týkající se odkupu dluhopisů před splatností má zabránit riziku, že MF nesplatí jednorázově tyto dluhopisy podle emisních podmínek včas a v plné výši. "Tomuto riziku chce ministerstvo předcházet mimo jiné zpětným odkupováním těchto dluhopisů z finančního trhu již před datem splatnosti emise proto, aby jednorázově splatná jistina byla v době splatnosti dluhopisů co nejnižší," uvedl úřad.

Státní dluh České republiky, který je mimo jiné financován právě státními dluhopisy, klesl v prvním čtvrtletí 2008 o 32,2 miliardy na 860,1 miliardy korun. Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Mezi další nástroje pro financování dluhu patří pokladniční poukázky, přímé půjčky nebo půjčky od Evropské investiční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK