STEM: Rozvoj jaderné energetiky podporují dvě třetiny lidí

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 28. dubna (ČTK) - Česko by mělo dál podporovat rozvoj jaderné energetiky včetně dostavby Temelína. Myslí si to aspoň dvě třetiny lidí, které začátkem dubna oslovila společnost STEM. Je to nejvíc za poslední tři roky. Například v červnu 2005 mělo důvěru v energii z jádra něco málo přes polovinu lidí.

Zároveň ubývá osob, podle nichž lze jádro do budoucna nahradit jinými zdroji elektřiny. Přesvědčeno je o tom 46 procent lidí, před třemi roky si to myslela rovná polovina. Průzkum STEM provedl v období od 1. do 8. dubna 2008. Zúčastnilo se ho 1341 osob starších 18 let.

Příznivců jaderné energetiky je stále více i mezi lidmi z okolí Temelína. Konkrétně 64 procent osob žijících do dvaceti kilometrů od elektrárny souhlasí s jejím dalším rozvojem. Před osmi lety, tedy v době, kdy se spouštěl první blok nejmladší české atomové elektrárny, to bylo 47 procent, předloni polovina.

Pro dokončení všech čtyř bloků Temelína je 65 procent obyvatel z okolí elektrárny, stejně jako v celém Česku. Pokud by se o tom mělo rozhodovat v referendu, vše by skončilo poměrem 73:27 ve prospěch dostavby. Hlas by odevzdalo 70 procent lidí.

Podpora dalšího využívání jádra roste s výší vzdělání, výraznější je na straně mužů (70 pct) než žen (63 pct). Nejsilnější hlas zaznívá z tábora stoupenců ODS (76 pct). Průzkum však ukázal, že ani sympatizanti stran, jejichž vedení zpochybňuje rozvoj jaderné energetiky, nejsou zajedno.

Například z příznivců Strany zelených se za další získávání energie z jádra staví 54 procent lidí. I pro dostavbu Temelína jsou hlavně příznivci ODS. Hlasy pro by ale v referendu převažovaly i na straně voličů Strany zelených.

O tom, jak bude vypadat energetická budoucnost Česka, jedná vládní komise v čele s předsedou Akademie věd Václavem Pačesem. Komise má předložit alternativní scénáře rozvoje a odhadnout trend vývoje až do roku 2050. Současná koncepce nastiňuje situaci do roku 2030.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK