Vláda čeká kvůli nemocenské na písemnou podobu nálezu ÚS

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Brno 28. dubna (ČTK) - Vláda počká na písemné zdůvodnění rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), podle něhož mají lidé dostávat od července dávky nemocenské i v prvních třech dnech pracovní neschopnosti. Teprve poté rozhodne, jak bude situaci řešit. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) po jednání kabinetu novinářům řekl, že zdůvodnění soudu zveřejněné na internetu je natolik nejednoznačné, "povrchní a neerudované", že z něj nelze odpovědně vycházet.

Podle mluvčího soudu Michala Spáčila je však na webových stránkách kompletní nález. Písemné zdůvodnění obsáhlejší nebude. "Jestli to je to, tak to je málo," míní premiér Mirek Topolánek (ODS). "Tento text není zrovna povedený," dodal Nečas.

Oba členové vlády dali najevo, že s verdiktem soudu naprosto nesouhlasí, byť ho musí respektovat. "Přesvědčení, že rozhodnutí Ústavního soudu je protiústavní, je nám platné jako mrtvému zimník," prohlásil Nečas, který už dříve zapochyboval o apolitickém rozhodování některých ústavních soudců.

Dnes řekl, že jeho rozpaky nad rozhodováním Ústavního soudu "rostou do olbřímích rozměrů". "Nevím, zda je to parodie, nebo je to myšleno vážno," reagoval na zveřejnění odlišných stanovisek tří ústavních soudců, podle nichž měl být přístup soudu k vládní reformě financí ještě tvrdší a zásadovější.

Až vláda získá písemný text, počítá s krátkodobým i dlouhodobým řešením. Jednak musí vyřešit, jak vyplácet nemocenské dávky v druhém pololetí letošního roku, současně bude hledat novou dlouhodobou úpravu systému nemocenského pojištění, uvedl ministr.

Soudce zpravodaj František Duchoň, jenž je autorem nálezu, považuje rozhodnutí Ústavního soudu za stručné a jasné. Do diskuse s politiky se pouštět nechce, připadá mu zbytečná. "Není to poprvé, co se nějaký nález někomu nelíbí. Bylo tu už x takových rozhodnutí," řekl ČTK Duchoň. Nečas si podle něj bere verdikt Ústavního soudu osobně. "Bere to tak, jako že mu to děláme naschvál," uzavřel soudce.

Ani předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nechce s Nečasem polemizovat. "Žádné výroky pana Nečase nechci komentovat," řekl. Ministr práce kritizoval několik ústavních soudců včetně Rychetského i v souvislosti se soudním jednáním o poplatcích ve zdravotnictví. Prý politizovali jednání a kladli svědkům - Topolánkovi a ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi (oba ODS) předpojaté otázky.

Na úpravu zákonů podle názoru Ústavního soudu má vláda a parlament čas do pololetí. Vláda tvrdí, že je to na změnu legislativy takřka šibeniční lhůta. "S pravděpodobností hraničící s jistotou bude od 1. července nemocenská ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu," odhadl už v pátek Nečas.

Od letošního ledna lidé v prvních třech dnech nemoci nemocenskou nedostávají. Od čtvrtého do 30. dne mají 60 procent vyměřovacího základu, který se stanovuje ze mzdy. Při ještě delším stonání pak získávají 72 procent základu. Do konce loňska pobírali v prvních třech dnech nemoci 25 procent základu, poté 69 procent.

Vláda podle Nečase "s potěšením" vyslechla aktuální údaje, podle nichž se za první čtvrtletí letošního roku snížil počet ukončených pracovních neschopností o 28 procent a počet prostonaných dnů klesl o 11 procent. Tato čísla dokazují, že nový systém funguje, tvrdí ministr. Nyní musí společně se šéfem vládních legislativců Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL) navrhnout, jak tento systém upravit podle nálezu Ústavního soudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK