Třinecké železárny loni vydělaly 3,6 mld. Kč

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Frýdecko-Místecko) 28. dubna (ČTK) - Třinecké železárny loni vykázaly auditovaný čistý zisk 3,633 miliardy korun, o miliardu vyšší než loni. Tržby vzrostly o 12 procent na 35,553 miliardy korun. Druhý největší domácí producent oceli těžil z příznivé situace na trhu a masivních investic v posledních letech. Řekla to mluvčí firmy Dušana Chreneková.

Firma hospodařila se ziskem pojedenácté za sebou, loňský profit byl rekordní. "Objem naší produkce surového železa, oceli, válcovaného zboží a finančních ukazatelů překročil maximální hodnoty od počátku 90. let minulého století," sdělil předseda dozorčí rady Tomáš Chrenek.

Výrobu surového železa firma meziročně zvýšila o 41.000 tun na loňských 2,07 kilotun. Skupina Třinecké železárny - Moravia Steel se v posledních letech stále více zaměřuje na obnovu výrobních zařízení a zavádění projektů ke zlepšení životního prostředí. Od roku 1997 Třinecké železárny proinvestovaly přes 12 miliard korun, z toho asi čtvrtina směřovala do ekologických projektů .

"Investujeme do zvýšení přidané hodnoty našich produktů jejich tepelným zpracováním nebo tažením a zavádíme nové značky oceli," dodal Chrenek s tím, že důležité jsou i investice do výzkumu. Firma koupila dvě výzkumné a vývojové společnosti - VÚHŽ v Dobré a Materiálový a metalurgický výzkum v Ostravě-Vítkovicích.

Třinecké železárny jsou druhým největším domácím výrobcem oceli. Vyrábí například válcovaný drát, kolejnice, profily, betonářskou ocel a hutní polotovary, které exportuje do více než 50 zemí. Firma zaměstnává 5400 lidí, jejichž loňský výdělek se blížil 27.000 korun. Největším vlastníkem je společnost Moravia Steel, která má 69 procent akcií třinecké hutní firmy. Rozhodující vliv mezi akcionáři má podnikatel Tomáš Chrenek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK