Příznivá inflační předpověď EK pomohla slovenské koruně na rekord

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 28. dubna (ČTK) - Příznivý závěr z dnešní prognózy Evropské komise o budoucím vývoji inflace na Slovensku pomohl slovenské koruně vystoupit na nový rekord vůči euru. Slovenská měna se dostala až na 32,20 SKK/EUR, zatímco předchozí rekord činil 32,25 SKK/EUR. Později ale kurz trochu klesl.

"Byl tam nákup ze strany zahraničních bank," řekl dealer Tatra banky Boris Somorovský. Koruna by podle něj mohla posilovat i nadále a dostat se ke 32 korunám za euro. Intervenci ze strany centrální banky (NBS) dealer nepředpokládá.

EK uvedla, že růst spotřebitelských cen na Slovensku by měl vrcholit ve třetím čtvrtletí letošního roku, potom by měla inflace navzdory vysokému růstu ekonomiky mírně zpomalit. Právě udržitelnost nízké inflace zůstala pro Slovensko jedinou hrozbou, která by mohla zamezit přijetí eura v lednu 2009.

"Jarní prognóza Evropské komise potvrzuje, že Slovensko je na dobré cestě," reagoval na zveřejněná čísla komise premiér Robert Fico. Aktuální predikci budoucího vývoje slovenské ekonomiky zveřejní v úterý i centrální banka, která zároveň posoudí nastavení měnové politiky.

Obchodování s korunou se pozorně sleduje i s ohledem na očekávané stanovení pevného směnného kurzu, v němž by si Slováci měnili koruny za eura.

"Konverzní kurz by byl nastaven pravděpodobně první červencový týden 2008," upřesnil Fico. Ještě předtím ale musí unie potvrdit, že Slovensko může euro zavést. Rozhodující by měly být hodnotící zprávy EK a Evropské centrální banky, které budou zveřejněny 7. května.

Ekonomové dosud předpokládali, že směnný kurz by se měl pohybovat kolem 32,50 SKK/EUR. Očekávané zpevňování slovenské koruny by ale mohlo pozici Slováků ještě vylepšit. Například dealer Somorovský předpokládá hodnotu kurzu mezi 31,50 a 32 SKK/EUR. Fico stále trvá na silnějším kurzu, protože konverzní kurz by podle něj měl být výhodný hlavně pro občany.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK