Největší firmou v USA je opět Wal-Mart

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. dubna (ČTK) - Největší firmou ve Spojených státech byl loni opět maloobchodní řetězec Wal-Mart Stores. Nic se nezměnilo ani na druhé příčce, kde je integrovaná energetická společnost Exxon Mobil. Ukázal to nový žebříček 500 největších amerických podniků, který každoročně sestavuje časopis Fortune.

Letošní ročník, který pracuje s daty za rok 2007, je zajímavý tím, že po pěti letech se pětistovce největších firem v USA snížil zisk. Pokud sečteme zisky všech 500 podniků, dostaneme částku 645 miliard dolarů. Proti roku 2006 je to pokles o 17,8 procenta.

Rozhodující pro sestavení žebříčku jsou ale tržby. Ty se v úhrnu zvýšily o 7,1 procenta na 10,6 bilionu dolarů.

První Wal-Mart, který se zabývá prodejen potravin a zboží denní potřeby, tržby zvýšil o 7,9 procenta na téměř 378,8 miliardy dolarů (asi 6,1 bilionu Kč). To je pro srovnání rozpočet České republiky na téměř šest let.

Na nejvyšších místech jsou ale především firmy, které se zabývají těžbou ropy. Její vysoká cena způsobila, že většina firem v této skupině meziročně zvýšila tržby o pět a více procent. Z počítačových firem se až na 14. místě objevuje Hewlett-Packard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK