Evropský soud uzavřel případ Hutten-Czapská vs. Polsko

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Štrasburk 28. dubna (zpravodaj ČTK) - Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dnes definitivně uzavřel spor, v němž majitelka bytu, Francouzka polského původu Maria Hutten-Czapská žalovala Polsko kvůli regulaci nájemného. Soud konstatoval, že po jeho předloňském rozsudku, v němž dal stěžovatelce zapravdu, se obě strany dohodly na smírném řešení, v jehož rámci polský stát Hutten-Czapské vyplatí 240.000 zlotých (zhruba 1,75 milionu korun) jako kompenzaci hmotné škody a 22.500 zlotých (kolem 164.00 korun) jako náhradu soudních výdajů.

Podle dnešního výroku soudu polská vláda také podnikla, nebo slíbila, že podnikne řadu opatření v zájmu řešení problémů v bytové oblasti. Jde například o vytvoření mechanismu finanční pomoci státu při investicích do sociálních bytů, povolení majitelům bytů zvýšit nájemné tak, aby mohli krýt náklady na udržování svého majetku a měli z něho "korektní zisk", nebo mechanismus sledování výše nájemného s cílem zajistit transparentnost jeho zvyšování. Vláda také slíbila, že bude pokračovat v úsilí s cílem zaručit majitelům možnost dostávat nájemné podle zákonů trhu.

Polská vláda tak uznala svou povinnost pomoci osobám, které jsou v podobné situaci jako stěžovatelka, uvedl soud.

Hutten-Czapská si stěžovala, že nemůže ani zacházet se svým majetkem ani ho pronajmout za adekvátní cenu a že tak polský stát porušuje jeden z článků protokolu k evropské úmluvě o lidských právech. Soud jí v rozsudku vyneseném předloni v létě dal zapravdu. Polský parlament v prosinci téhož roku schválil zákon, který předchozí situaci napravoval.

Výrok štrasburského soudu má precedenční charakter pro dalších asi 100.000 polských majitelů bytů. Případ považovali za precedens také čeští majitelé bytů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK