Exxon kvůli stávce zaměstnanců zcela zastavil těžbu v Nigérii

28.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lagos/Londýn 28. dubna (ČTK) - Zástupci americké energetické společnosti Exxon Mobil dnes začali řešit spor o platy, který vedou s manažery své nigerijské součásti. Kvůli sporu Exxon v Nigérii zcela přestal těžit ropu a zatím neví, kdy by mohl těžbu obnovit. Z hlediska objemu těžby ropy je Exxon v Nigérii druhou největší firmou.

Mluvčí Exxonu Adeyemi Fakayejo řekl, že cílem jednání je přesvědčit manažery k ukončení protestu. "Schůzka pokračuje," řekl. Mluvčí se nejprve snažil zprávy o přerušení těžby bagatelizovat, později ale zástupci Exxonu v Londýně uvedli, že firma v Nigérii už netěží.

Stávka začala už minulý týden a Exxon hned od začátku pociťoval výpadek těžby. Fakayejo řekl, že o škodách zatím nemůže spekulovat, nicméně podnik už uvědomil odběratele, že možná nebude schopen plnit dohodnuté dodávky. Nigérie je největším producentem ropy v Africe.

Exxon ale není jediným zahraničním podnikem, který se v Nigérii potýká s problémy. Neustálým útokům na ropná zařízení čelí také britsko-nizozemský koncern Royal Dutch Shell, který už dávno netěžil na plný výkon. Těžba tak v Nigérii klesla asi na polovinu obvyklého stavu.

Exxon v Nigérii těží asi 800.000 barelů ropy denně. To je téměř 40 procent celkového objemu těžby ropy v Nigérii. Jde přitom o velmi kvalitní ropu Bonny Light, jež je na trhu vysoce ceněna. Nigérie je důležitým členem kartelu OPEC a osmým největším producentem ropy na světě.

Zařízení na přepravu ropy v Nigérii sabotují členové povstaleckého Hnutí za osvobození delty Nigeru (MEND). Ti se podle agentury Reuters od zdrojů z Shellu doslechli, že firma po čtvrtečním útoku na ropovod musela zastavit těžbu 350.000 barelů ropy denně. Shell minulý týden přiznal, že snížil těžbu o 169.000 barelů ropy denně.

Problémy v Nigérii jsou jedním z faktorů, kvůli nimž v těchto dnech cena ropy stoupá na stále nová maxima. Ropa se nyní prodává za téměř 120 dolarů za barel, kde zatím nikdy nebyla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK