PRŮZKUM-NBS ponechá sazby beze změny až do potvrzení eura (OPAK.)

29.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* CO: Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb na Slovensku...

...

* KDY: úterý 29.dubna

* Očekává se, že centrální banka ponechá sazby beze změny.

Martin Šanta

Slovenská centrální banka na dubnovém měnovém zasedání zřejmě ponechá úrokové sazby beze změny, a než sladí jejich nastavení s úrovní v eurozóně, počká si na potvrzení, že Slovensko může v příštím roce přijmout euro. Ukázal to ve středu průzkum agentury Reuters.

Všech 12 dotázaných analytiků očekává, že Národní banka Slovenska (NBS) příští úterý ponechá hlavní dvoutýdenní repo sazbu již 12.měsíc v řadě beze změny na 4,25 procenta, a zachová tak prémii 25 bazických bodů nad srovnatelnou sazbou v eurozóně.

Evropská komise má 7.května zhodnotit, zda je Slovensko připraveno přijmout jednotnou měnu na začátku příštího roku. Formální potvrzení však bude oznámeno nejdříve v červnu.

Většina analytiků očekává, že NBS sladí slovenské úrokové sazby s úrovněmi Evropské centrální banky (ECB) v rámci procesu přijetí eura ve druhé polovině letošního roku.

Ekonomové podle jiného průzkumu Reuters z tohoto měsíce ovšem předpokládají, že ECB během letošního roku sníží sazby až o 50 bazických bodů.

Nejnovější výroky několika tvůrců měnové politiky ECB o boji proti inflaci nicméně zase podpořily názor, že úrokové sazby v eurozóně zůstanou beze změny delší dobu.

Výraznější uvolňování měnové politiky na Slovensku v případě snižování sazeb ECB a vstupu do eurozóny by mohlo vést ke druhé revalvaci slovenské koruny v rámci směnného mechanismu ERM-2.

"Očekáváme, že centrální parita koruny vůči euru bude do července revalvována na 32,5 za euro, aby po případném přijetí eura v roce 2009 zůstaly zachovány restriktivní měnové podmínky," řekl analytik Jaromír Šindel z pražské Citibank.

Slovenská inflace harmonizovaná s kritérii EU v březnu vyskočila na 15měsíční maximum 3,6 procenta, ale její 12měsíční klouzavý průměr činil pouze 2,2 procenta, a pohodlně se tak vešel do limitu pro přijetí jednotné měny.

Podle analytiků se však budou tlaky na růst cen ještě zvyšovat a vstup do eurozóny se silnějším konverzním kursem by je mohl částečně zmírnit.

V úterý zveřejněný průzkum ukázal, že konverzní kurs koruny při vstupu do eurozóny má činit 32,50 za euro [ID:nMUL240066]. Ve středu se měna obchodovala poblíž 32,35 za euro <EURSKK=>.

PODROBNOU TABULKU PRŮZKUMU NALEZNETE NA [ID:nL23608816].

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK