Deutsche Bank stáhla bouře na trzích do ztráty

29.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Deutsche Bank <DBKGn.DE> v úterý vykázala první kvartální ztrátu za pět let, když se u největší německé banky navršily náklady spojené s...

...globální finanční krizí.

Deutsche ohlásila za první kvartál ztrátu před zdaněním 254 milionů eur oproti zisku 3,16 miliardy za stejné období před rokem. Banka zároveň oznámila, že odepisuje dalších 2,7 miliardy eur.

Výsledek mohl vyjít ještě horší, nebýt toho, že banka zpeněžila investice ve firmách, jako je automobilka Daimler <DAIGn.DE>, v celkovém objemu 854 milionů eur.

Největší finanční ústav v Německu byl dosud považován za jednoho z vítězů v krizi, jež smrtelně zasáhla konkurenční Bear Stearns a otřásla dalšími velkými jmény na Wall Street.

S tím, jak se situace na globálních trzích zhoršuje, ale banka vypadá stále zranitelnější. Vykázaná ztráta je první od splasknutí internetové bubliny.

Poslední odpisy představují ekvivalent více než třetiny čistého zisku za rok 2007 a přesahují objem odpisů za celý loňský rok. Celkový účet je nyní 5 miliard eur.

Mnozí investoři se obávají, že zvraty na trhu naruší běžnou činnost banky.

To se již projevilo v prvních třech měsících roku, kdy se nižší obchodování s úvěrovými produkty promítlo do pádu výnosů investiční divize na 880 milionů eur z 6,1 miliardy ve stejném období loňského roku.

Deutsche uvedla, že její vystavení rizikovým financím činilo na konci prvního kvartálu 33,1 miliardy eur.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK