BP předčila ziskem za Q1 odhady díky rekordní ropě

29.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Britská ropná skupina BP <BP.L> v úterý překonala odhady trhu skokem jádrového zisku za první čtvrtletí o 48 procent na 6,6 miliardy...

...dolarů, jejž podpořily rekordní ceny ropy a vysoké příjmy z obchodování na energetických trzích.

Výsledky vzbudily naděje investorů, že restrukturalizace třetí největší nestátní ropné společnosti na světě v podání generálního ředitele Tonyho Haywarda zabírá. Akcie BP rostly téměř o 5 procent.

"Ta čísla jsou velmi dobrá," řekl Tony Shepard, analytik ropného sektoru u společnosti Charles Stanley.

Jádrový zisk BP, tedy výsledek před započtením vlivu změn hodnot zásob (RC), v uvedené výši 6,59 miliardy dolarů zahrnuje čistou neprovozní příjmovou položku v objemu 96 milionů.

"Očištěný" jádrový zisk, jejž analytici považují za nejlepší měřítko výkonu, tak činil 6,49 miliardy dolarů. Analytici oslovení Reuters na tomto základě očekávali 5,31 miliardy.

Kromě BP v úterý vykázala čtvrtletní zisk výrazně nad odhady trhu také konkurenční Royal Dutch Shell <RDSa.L>[ID:nMUL925530].

Hlavním tahounem zisku BP byla jádrová divize produkce ropy a plynu, která těžila z cen černého zlata, jež v daném období prolomily hranici 100 dolarů za barel. Produkce přitom stagnovala na 3,913 milionu barelů ekvivalentu ropy denně.

Divize rafinace a marketingu vykázala nečekaný zisk 1,2 miliardy dolarů, a to i přes nižší marže ze zpracování ropy a nižší výrobní kapacitu rafinerií.

Mnozí analytici očekávali v této divizi ztrátu, firmě však pomohl silný výsledek marketingu leteckého paliva a lubrikantů.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK