Banky a data dusí euro; výhled sazeb zvedá dolar

29.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro v úterý kleslo na čtyřtýdenní minimum vůči dolaru pod tíhou neutěšených údajů o sentimentu v Evropě a slabých výsledků bank. Americká měna ...

...naopak těžila z názoru, že cyklus snižování úrokových sazeb ve Spojených státech se možná chýlí ke konci.

Důvěra francouzských spotřebitelů v dubnu klesla na nejnižší úroveň od roku 1987, kdy se tento ukazatel začal sledovat. Zpráva umocnila obavy, že ekonomika eurozóny není imunní vůči problémům, které dostaly americké hospodářství na pokraj recese.

Deutsche Bank <DBKGn.DE> v úterý vykázala první kvartální ztrátu za pět let, když navršené náklady spojené s globální finanční krizí vedly u této největší německé banky k odpisům dalších 2,7 miliardy eur [ID:nMUL924492].

"Výsledky Deutsche Bank připomínají, že problémy úvěrových trhů nejsou výlučně problémem Spojených států," řekl Adam Cole, šéf pro globální měnovou strategii z firmy RBC Capital Markets.

"Vypadá to, jako by Spojené státy měly náskok v ekonomickém cyklu, a byly tedy i blíž fázi zotavení."

Všeobecně se očekává, že americká centrální banka (Fed) ve středu sníží úrokové sazby o 25 bazických bodů na 2,0 procenta.

Množí se však dohady, že to bude zároveň její poslední krok v kampani uvolňování měnové politiky.

Euro v 11:00 klesalo o necelý 1 cent či 0,6 procenta na 1,5570 dolaru <EUR=>, zatímco vůči japonské měně ztrácelo 0,4 procenta na 162,35 jenu <EURJPY=>.

Dolar přidával 0,2 procenta na 104,26 jenu <JPY=>, a byl tak na dobré cestě k nejlepšímu měsíčnímu výkonu za čtyři roky.

Obchodování v Asii ovšem bylo vzhledem k japonskému svátku velmi klidné.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK