Slovenská centrální banka nechala základní úrok na 4,25 procenta

29.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 29. dubna (ČTK) - Bankovní rada slovenské centrální banky (NBS) dnes podle očekávání ponechala základní úrokové sazby beze změn. Novinářům to řekla mluvčí banky Jana Kováčová. Hlavní sazbu, od které se odvíjí úročení vkladů a úvěrů v komerčních bankách, tak centrální banka drží už rok na 4,25 procenta.

Pro jednodenní sterilizační obchody nadále platí úroková sazba 2,25 procenta a jednodenní refinanční sazba zůstala na 5,75 procenta. Banka se k rozhodnutí podrobněji vyjádří na odpolední tiskové konferenci.

NBS naposledy změnila úroky loni na jaře. V březnu a dubnu tehdy snížila základní sazbu shodně o čtvrt procentního bodu. Analytici předpokládají, že centrální banka měnovou politiku v nejbližších měsících uvolní kvůli snaze Slovenska přijmout od ledna příštího roku euro. Nastavení sazeb by totiž mělo kopírovat úroky v eurozóně. Základní sazba Evropské centrální banky v současnosti činí čtyři procenta.

Internetový server EUobserver dnes uvedl, že Evropská komise příští středu podpoří lednové přijetí eura na Slovensku. Rozhodující pro vstup Slovenska do eurozóny ovšem bude případný souhlas ministrů financí na jejich červencovém zasedání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK