Akciové futures v USA klesají; tíží je Merck, Visa

29.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures v úterý klesaly poté, co regulátor odmítl nový lék na kontrolu cholesterolu firmy Merck & Co <MRK.N> a...

...investoři se obávali dalších špatných zpráv o bydlení a spotřebitelské důvěře.

Ve 15:03 ubíraly futures na index Standard & Poor's 500 <SPc1> 2,5 bodu, futures na technologický index Nasdaq 100 <NDc1> oslabovaly o 4,5 bodu.

Investory také zneklidňuje dvoudenní zasedání bankovní rady centrální banky (Fed). Ta kromě nastavení úrokových sazeb představí ekonomický výhled v situaci, kdy se množí náznaky recese.

Negativní tón prohlubovalo zklamání z kvartálních výsledků vydavatele kreditních karet Visa <V.N> a ceny ropy <CLc1> poblíž rekordu.

Visa ztrácela 5,2 procenta poté, co sice vykázala výsledky nad odhady trhu, ale investory znepokojoval možný dopad slábnoucí ekonomiky na vyhlídky firmy.

"Příští významnou událostí bude Fed a jeho názory," řekl Rick Meckler, prezident investiční firmy Liberty View Capital Management.

"Trh se těžko vydá kterýmkoli směrem dokud se nedovíme, jak to vidí Fed. Dalším faktorem jsou ceny ropy, které zřejmě postrádají jakoukoli stabilitu. To udrží trh ve velmi úzkém rozpětí."

Akcie firmy Merck z báze indexu Dow Jones sklouzly před zahájením seance o 7,1 procenta v reakci na rozhodnutí Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA), jenž zamítl registraci preparátu pro zvyšování hladiny HDL neboli "dobrého" cholesterolu. Nejméně dvě makléřské firmy snížily Mercku cílovou cenu akcií.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK