V USA za 1. čtvrtletí vyvlastnili dvojnásobek nesplácených domů

29.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. dubna (ČTK) - Počet vyvlastněných nemovitostí kvůli nesplácené hypotéce v USA rostl i v prvním čtvrtletí; proti předchozím třem měsícům stoupl o 23 procent a meziročně vyskočil více než dvojnásobně. Agentura RealtyTrac shromažďující data z realitního trhu oznámila, že šlo o sedmé čtvrtletí s horšími údaji za sebou.

Do vlastnictví bank přešlo 649.917 nemovitostí, což představuje meziroční nárůst o 112 procent. Proti údajům ze začátku minulého roku se letos situace zhoršila ve 46 státech americké unie a v 90 ze stovky sledovaných velkoměstských aglomerací.

Upozornění na zpožděnou platbu, oznámení o aukci domu či o vyvlastnění domu bankou dostala v USA mezi lednem a březnem každá 194. domácnost.

Marketingový manažer agentury RealtyTrac Rick Sharga je přesvědčen, že vrchol v nynější vlně vyvlastňování domů v USA ještě nenastal. Podle něj přijde na konci třetího čtvrtletí či v posledních měsících roku. Sharga připomněl, že situaci vyvolaly přehnané ceny domů i lidé, kteří přecenili své možnosti a pokusili se rizikovým úvěrem dostat k vlastní nemovitosti, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK