Pražská burza končila o 0,55 procenta níže

29.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Téměř všechny přední akcie na pražské burze odpoledne ztrácely. Hlavní index PX při obchodech, které za celý den mírně překročily miliardu korun, byl v závěru slabší o 0,55 procenta na 1 582,7 bodu. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Akcie tabákové firmy Philip Morris se propadly o 1,35 procenta na 6013 korun, během dne se dostaly i pod hranici 6000 korun. "Důvodem může být mírně negativní výhled managementu pro rok 2008," uvedla obchodnice Patria Finance Miroslava Mičunková. Firma letos očekává pokles prodejů kvůli nárůstu cen cigaret o zvýšenou spotřební daň.

Více než o procento se snížila i hodnota akcií pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group o 1,21 procenta na 1223 korun a prodejce ojetých aut AAA Auto o 1,42 procenta na 20,12 koruny. Síť autobazarů dnes oznámila, že v tuzemsku plánuje otevřít nejméně 30 autoservisů.

Akcie Komerční banky nepatrně posílily o 0,08 procenta na 3972 korun. "Komerční banka dnes na valné hromadě potvrdila dividendu ve výši 180 Kč, což trh očekával a na ceně akcie se to neodrazilo," uvedla Mičunková.

Kromě Komerční banky zpevnila z předních cenných papírů už jen farmaceutická firma Zentiva o 1,27 procenta na 917 korun a developerská společnost Orco, jejíž akcie se vyhouply o 0,47 procenta na 1275 korun.

Systémem pro nejkvalitnější akcie SPAD dnes prošly cenné papíry za 1,24 miliardy korun, průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom 3,59 miliardy Kč. "Úterní obchodování na lokálním trhu probíhalo opět ve znamení minimální aktivity a obrovského nezájmu ze strany větších hráčů," podotkl Josef Kohout z Patria Finance.

Pražská burza dnes nebyla v poklesu ve středoevropském regionu výjimkou. "Akciové trhy se dostaly do protichůdných trendů. Nahoru tlačily trh zprávy ropných společností. Naopak ke dnu je táhl bankovní sektor. Data potvrdila, že myšlenka, že evropský bankovní sektor bude úplně ušetřen americké hypoteční krize, byla naivní," uvedl hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK