Bush: Americkou ekonomiku čeká těžké období

29.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. dubna (ČTK) - Americkou ekonomiku čeká kvůli rostoucím cenám potravin i energie a kvůli oslabenému trhu s nemovitostmi těžké období. Na tiskové konferenci to ve Washingtonu prohlásil americký prezident George Bush. Američané mají finanční starosti a od členů Kongresu očekávají činy, které se však zpožďují. Kongres nedělá dost pro to, aby obavy občanů v tomto smyslu zmírnil, řekl Bush.

Bush vyjádřil znepokojení nad růstem cen potravin doma i v zahraničí. Rostoucí poptávka po kukuřici využívané k výrobě etanolu je podle něj odpovědná pouze za zlomek růstu cen potravin. Větší vliv mají počasí a vzrůstající ceny energií.

"Je v našem národním zájmu, aby naši zemědělci pěstovali plodiny využitelné k výrobě energie, místo abychom museli energii nakupovat z nestabilních oblastí nebo z těch částí světa, kde nás nemají rádi," uvedl. Obavy, že výroba paliva z kukuřice zvyšuje cenu této plodiny v potravinářství, podle něj z dlouhodobého hlediska vyřeší, přejde-li se při výrobě biopaliva na celulózu.

Prezident vyloučil možnost zablokovat doplňování amerických strategických ropných rezerv, protože to by podle něj stejně ceny na trhu neovlivnilo. "Nakupujeme v průměru 67.000 barelů ropy denně, přičemž celý svět jí denně potřebuje 85 milionů barelů. Nemyslím si, že změna v řádu desetiny procenta ovlivní ceny. Doplňovat zásoby je v našem národním zájmu," řekl.

Zpomalení americké ekonomiky se podle Bush promítne v údajích růstu HDP, jež mají být zveřejněna ve středu. Bush o konkrétních číslech odmítl spekulovat. Analytici očekávají, že to bude 0,5 procenta.

Prezident požádal kongresmany, aby se zaměřili na čtyři oblasti - na energetiku, ceny potravin, splácení hypoték a na studentské půjčky. Kongres musí podle prezidenta přijmout zákony, které umožní dodávat domácnostem energii za dostupné ceny. USA podle jeho slov potřebují fiskální zákon, který umožní reformu zemědělských programů bez toho, že to bude znamenat další zátěž pro zákazníky.

Bush také vyzval Kongres k přijetí specifických zákonů, které umožní zadluženým rodinám i dále žít v domech, na které si vzaly hypotéku. Měl by také vybavit federální vládu prostředky, jež vládě umožní snadněji poskytovat studentské půjčky.

Na otázku, co říká na návrh prezidentských kandidátů Johna McCaina a Hillary Clintonové zmrazit pro období letních dovolených daň z pohonných hmot, odpověděl: "Jsem otevřený všem návrhům, probereme cokoli, co bude navrženo." Daň z benzínu je v USA 18,4 centu na galon a z nafty 24,4 centu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK