Vedení zkrachovalé Travely opět podniká v cestovním ruchu

29.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Lidé z vedení CK Travela, kteří byli odpovědní za krach této cestovní kanceláře před 11 lety, podle televize Nova opět figurují ve firmách v oblasti cestovního ruchu. Soud s vedoucími pracovníky Travely Evou Mešťanovou, Pavlem Attlem a Ivanem Breznenem začal před několika dny a bývalá CK dluží 1800 poškozených klientů téměř 50 milionů korun, připomněla Nova.

Po krachu Travely byl přijat zákon, který říká, že když někdo v tomto oboru fatálně selže a bude odsouzen, nebude moci provozovat cestovní kancelář. Podle Novy mohou lidé z vedení Travely podnikat v oboru, který už jednou nezvládli, jen proto, že doposud nepadl rozsudek.

"Vrhá to velice špatné světlo na cestovní ruch, když je někdo obžalován z podvodu za 50 milionů korun a dále podniká v cestovním ruchu," řekl televizi mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. AČCKA prý naráží hlavně na společnost Destination Group se základním jměním 30 milionů korun.

CK Travela patřila mezi největší české cestovní kanceláře. Například v roce 1995 hospodařila s obratem 750 milionů korun a jejích služeb využilo 70.000 turistů. V té době měla v ČR 11 poboček a její zájezdy dále prodávalo více než 400 provozních prodejců. Po svém pádu dlužila Travela podle odhadů jen za sezonu 1997 zhruba 17.000 klientům, navíc téměř dva tisíce lidí nechala společnost v zahraničí, aniž jim zajistila návrat do vlasti. Návrat byl hrazen nákladem více než pět milionů korun z Garančního fondu, jehož byla Travela členem.

Breznen byl v té době generálním ředitelem a předsedou představenstva Travely, Attl s Měšťanovou byli členy představenstva kanceláře. Podle obžaloby postupně vylákali od klientů vysoké finanční částky. "Svým jednáním způsobili škodu nejméně 49,861.001 korun," řekla v polovině března při zahájení procesu státní zástupkyně před pražským městským soudem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK