MfD: ČEZ zvažuje prodej elektrárny v severočeských Počeradech

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Majitelé těžební firmy Mostecká uhelná (MUS) dali v minulých týdnech polostátnímu energetickému kolosu ČEZ nabídku, že od něj odkoupí jeho druhou největší uhelnou elektrárnu Počerady. Navržená cena se má pohybovat kolem 28 miliard korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Pokud by se firmy na obchodu dohodly, šlo by o jeden z největších prodejů posledních let v zemi. Vůbec poprvé by také ČEZ prodával některou svou uhelnou elektrárnu, píše.

"Jednání jsou úplně na začátku, existuje řada variant. Prodej ale dopředu nelze vyloučit," cituje MfD svůj zdroj z ČEZ. Oficiálně firma nabídku ale nekomentovala. K jednání se zatím nechtěla vyjádřit ani MUS: "Nemám k tomu žádný komentář," řekl deníku spolumajitel firmy Petr Pudil.

Nabídka MUS je podle MfD trochu 'protiúderem' na nabídku ČEZ ze závěru loňského roku, že celou těžební společnost, rovněž za 28 miliard Kč, koupí. Na tom se však nakonec firmy nedohodly. I tehdy stál v pozadí spor o elektrárnu v Počeradech. Pro MUS je tento zdroj zajímavý hlavně proto, že stojí u jejího ložiska uhlí. A jen kousek od ní chtěli těžaři postavit svou vlastní novou elektrárnu v hodnotě zhruba 50 miliard korun. Pokud by se jim však podařilo získat nynější elektrárnu ČEZ, zřejmě by od 'zelené louky' ustoupili, naznačuje deník.

Ještě loni však měl v Počeradech velké plány i ČEZ. Nynější přes 30 let starý zdroj s výkonem tisíc megawattů chtěl nahradit novým a větším v hodnotě 60 miliard korun. Jenomže Mostecká s energetickým kolosem v létě odmítla podepsat dlouhodobou smlouvu na dodávky uhlí. Tím pro ČEZ tento projekt prakticky padl. Firma sice dala MUS k soudu, protože tvrdí, že na uhelný kontrakt měla nárok, a chce i odškodnění deset miliard korun, zatím však řízení ani nezačalo.

"Je to součástí řešení našich letitých sporů," komentoval pro MfD nynější nabídku MUS zdroj blízký jednáním. Důvodem, proč ČEZ prodej Počerad zvažuje, je podle něj také fakt, že s rostoucím tlakem na snižování emisí a zároveň se zdražováním povolenek na emise část svých uhelných zdrojů omezuje. Také proto po rozkolu s MUS energetická firma prohlásila, že v Počeradech postaví místo zdroje na uhlí dva nové bloky na plyn. "V Počeradech je místa dost, existuje i varianta, že elektrárnu prodáme, ale ponecháme si nějaké pozemky na plynový zdroj," řekl dnešní Mladé frontě Dnes zdroj z ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK