Venezuelu postihl rozsáhlý výpadek elektřiny

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Caracas 30. dubna (ČTK) - Venezuelu v úterý postihl rozsáhlý výpadek elektrické energie, který postihl téměř polovinu jejího území včetně hlavního města Caracasu. Podle agenturních zpráv by měly být dodávky obnoveny během několika hodin.

Výpadek způsobil chaos především v dopravě, protože nastal v odpolední špičce. Zastavily se soupravy metra, jehož cestující museli být evakuováni, v ulicích přestaly fungovat semafory a zkolabovala i síť mobilních telefonů.

Vláda oznámila, že příčinou bylo přehřátí hlavního kabelového vedení pro přepravu energie. Přehřátí prý způsobily vysoké teploty a pravděpodobně také lesní požár v místě, kde se vedení zhroutilo. Úřady nicméně vyzvaly obyvatelstvo postižených oblastí ke klidu a trpělivosti.

"Stalo se to v době nejvyšší poptávky. Vedení, které zkolabovalo, už se opravuje," sdělil šéf státního energetického úřadu Hipólito Izquierdo. Postiženy jsou především centrální a západní státy.

Venezuelská vláda v loňském roce znárodnila dvě elektrárenské společnosti, nynější výpadek však podle agentury Reuters postihl společnost, která byla vždycky státní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK