Evrop.akcie zahájí bez větších změn, na mušce Fed

30.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie zřejmě zahájí středeční seanci bez větších změn. Investoři se probírají čerstvou várkou firemních výsledků a vyhlížejí měnové...

...rozhodnutí americké centrální banky (Fed). Ta by mohla naznačit konec cyklu snižování úrokových sazeb.

Londýnští makléři očekávají, že britský index FTSE 100 <.FTSE> zpočátku oslabí o 3 až 10 bodů, německý DAX <.GDAXI> posílí o 11 až 24 bodů a francouzský CAC-40 <.FCHI> přidá 8 až 12 bodů.

Bankovní rada Fedu oznámí nastavení sazeb ve 20:15 SELČ. Trh čeká jejich pokles o 25 bazických bodů na 2,0 procenta.

S velkou pozorností se pak investoři zaměří na doprovodné prohlášení Fedu, jež by mělo osvětlit, zda je cyklus uvolňování měnové politiky u konce.

Na firemním poli vykázal francouzský výrobce léků Sanofi-Aventis <SASY.PA> pokles čistých tržeb za první kvartál o 3,3 procenta a skluz provozního zisku o 7,2 procenta kvůli negativním kursovým změnám. Firma však zároveň potvrdila letošní výhled.

Německá průmyslová skupina Siemens <SIEGn.DE> oznámila za první kvartál propad čistého zisku o 67 procent kvůli přerušení činnosti a zpožděným projektům. Zklamala tak očekávání trhu.

Francouzsko-americká společnost Alcatel-Lucent <ALUA.PA> sklouzla v prvním čtvrtletí do čisté ztráty a snížila předpověď situace na trhu, když uvedla, že letos čeká stagnaci trhu s telekomunikačním vybavením.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK