Japonské akcie mírně oslabily

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. dubna (ČTK) - Japonské akcie během dnešního obchodování mírně oslabily. Investoři prodávali akcie podniků s neuspokojivými vyhlídkami pro zisk, jako je například výrobce fotografických filmů Fujifilm Holding. Finanční tituly však posilovaly díky názorům, že hypoteční krize se začíná zmírňovat a že americká centrální banka (Fed) by si mohla dát přestávku v agresivním snižování úrokových sazeb.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se snížil o 0,3 procenta na 13.849,99 bodu. V pondělí index poprvé od konce února překročil hranici 14.000 bodů. V úterý byly japonské finanční trhy kvůli státnímu svátku uzavřeny, připomíná agentura Reuters.

Společnost Fujifilm se propadla o 5,5 procenta poté, co předpověděla, že její zisk se v novém finančním roce zvýší pouze o 1,3 procenta. Největší japonská makléřská firma Nomura Holdings však posílila o 3,5 procenta a konkurent Daiwa Securities Group o 5,2 procenta.

Na devizovém trhu se kurz dolaru výrazněji nezměnil. Pozornost investorů se soustředí na dnešní rozhodnutí Fedu o nastavení úrokových sazeb. Očekává se, že Fed sazby sníží o čtvrt procentního bodu na rovná dvě procenta.

V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,5580 USD. Zůstalo tak v blízkosti měsíčního minima 1,5540 USD. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,1 procenta na 103,93 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK