VERZE 2-Erste Bank zvedla zisk o 4,5 pct, překonala odhady

30.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, komentář...

...analytika)

Rakouská Erste Bank <ERST.VI> <ERSTsp.PR> zvýšila v prvním letošním čtvrtletí čistý zisk o 4,5 procenta díky růstu ve střední a východní Evropě, a překonala tak očekávání trhu.

Banka za první tři měsíce roku vytvořila zisk po zdanění 315,6 milionu eur, což byl druhý nejlepší výsledek v její historii po rekordním čtvrtém čtvrtletí loňského roku.

Analytici oslovení Reuters čekali zisk 310 milionů eur.

K lepším výsledkům pomohl majiteli České spořitelny zejména nárůst čistého úrokového výnosu o 27,4 procenta na 1151,1 miliardy eur. I tento výsledek překonal odhady trhu.

"Navzdory výraznému poklesu čistého zisku z obchodních operací o 34 procent, podmíněného situací na trhu, se podařilo zlepšit provozní výnosy o 16,7 procenta," uvedla banka ve zprávě.

"Hnacím motorem růstu zůstává střední a východní Evropa. Obzvláště pozitivní byl vývoj obchodu v Rumunsku a České republice," dodala banka.

Čistý zisk České spořitelny, dcery Erste Bank, vzrostl v prvním čtvrtletí o 18 procent, očištěno o kursový efekt, zisk rumunské dcery BRE vyskočil dokonce o 88 procent.

V korunách zisk druhé největší české banky meziročně stoupl o 18 procent na 3,23 miliardy korun díky výraznému nárůstu objemů úvěrů i vkladů [ID:nVOD019801].

Společně s oznámením výsledků Erste Bank potvrdila cíl růstu čistého zisku po menšinových podílech letos nejméně o 20 procent a v příštím roce o 25 procent bez zohlednění výnosu z prodeje pojišťovny rakouské Vienna Insurance Group.

"Na první pohled solidní výsledky a v souladu s tím, co managemet predikoval a trh očekával, takže dnes nečekáme výraznou reakci na trhu," uvedl analytik Wood & Company Jiří Staník.

ŽÁDNÁ POTREBA ODPISŮ

Díky zaměření na střední a východní Evropu Erste Bank odolává turbulentní situaci na světových finančních trzích, která zdecimovala americkou banku Bern Stearns a poslala do ztráty například největší německou banku Deutsche Bank [ID:nMUL924492].

Erste se tak vyhnula mohutným odpisům rizikových aktiv, které byly nuceny udělat banky operující na západních trzích.

"Díky kvalitě podkladových aktiv se i nadále neočekává žádná potřeba odpisů," uvedla Erste Banka.

Banka dodala, že se turbulence na finančních trzích v únoru a březnu odrazily v jejím výkazu zisku a ztrát negativním mark-to-market oceněním ve výši 32,8 milionu eur před zdaněním.

Akcie Erste Bank se na začátku středeční seance obchodovaly za 1142 korun, proti úterku silnější o 2,15 procenta. Na domácí, vídeňské burze přidávaly 1,0 procenta.

Od začátku roku však banka ztratila 6,1 procenta, v souladu s oslabením rakouské burzy.

(1 euro = 25,280 Kč)

PRO TABULKU VÝSLEDKŮ KLIKNĚTE NA [ID:nVOD019001]

PRO VÝSLEDKY ČESKÉ SPOŘITELNY NA [ID:nVOD019801]

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK