Pojišťovny vybraly za čtvrtletí na pojistném o 5,9 pct. více

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Pojišťovny vybraly v prvním čtvrtletí na pojistném podle předběžných výsledků 33,4 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 5,9 procenta. Zatímco životní pojištění snížilo růst na 6,7 procenta, neživotní pojištění po předchozích stagnacích stouplo o 5,4 procenta. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu.

Největší pojišťovny své výsledky za první čtvrtletí zatím nezveřejnily. Za celý minulý rok pojistný trh vzrostl o 8,2 procenta na 130,3 miliardy korun.

Pojistný trh již dva roky vykazuje téměř ve všech svých parametrech pozitivní růst, komentoval statistiky výkonný ředitel asociace Tomáš Síkora. V dalších čtvrtletích letošního roku lze podle něj očekávat, že se celkový růst pojistného trhu bude pohybovat minimálně na úrovni pěti procent.

U produktů životního pojištění zaznamenal předpis pojistného nárůst o 6,7 procenta na 12,4 miliardy Kč, což je ale ve srovnání se stejným čtvrtletím roku 2007 téměř o polovinu méně. V minulosti se na prudkém růstu z velké části podílely jednorázově placené smlouvy. Klienti si do tohoto produktu masivně převáděli výnosy z jiných, dříve uzavřených smluv, vysvětlil Síkora. Pokles jednorázově placených smluv byl ale podle něj nyní částečně kompenzován zvýšenou dynamikou běžně placeného pojistného.

Naopak vývoj neživotního pojištění vykazuje jednoznačný pohyb směrem vzhůru. Celkové předepsané pojistné vzrostlo o 5,4 procenta na 21 miliard korun na rozdíl od předchozích srovnatelných období, kdy vývoj neživotního pojištění stagnoval. Na příznivém obratu se podle Síkory z velké části podílí stále populární pojištění majetku

"Pozitivní změnu zaznamenala především podnikatelská pojištění, která letos dosahují osmiprocentního růstu. Loni se ale nacházela ve stínu zákonného pojištění odpovědnosti," uvedl Síkora. Zájemců o havarijní pojištění stabilně přibývá o tři procenta. Přetrvává pokles předepsaného pojistného u pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, přestože zpomalil z 3,3 procenta v roce 2007 na letošních 0,8 procenta, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK