Sanofi v Q1 předčila odhady, ale nový lék selhal

30.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ/Sanofi-Aventis <SASY.PA> ve středu vykázala za první kvartál mírnější pokles zisku a tržeb, než se čekalo. Firma však uvedla, že...

...experimentální antidepresivum Saredutant neprošlo klinickými testy.

Tento nezdar ponechává v nejistotě budoucnost saredutantu, jednoho z několika nových léků, v jejichž schválení Sanofi letos doufala. Společnost ovšem zároveň uvedla, že výsledky z dalších studií by přesto mohly ukázat, že preparát funguje.

Čisté tržby klesly o 3,3 procenta na 6,937 miliardy eur a provozní zisk sklouzl o 7,2 procenta na 2,522 miliardy eur, když se do výsledků podle očekávání promítl tlak generické konkurence na prášek na spaní Ambien IR a slabší dolar.

Po odečtení vlivu kursových změn zisk klesl zhruba o 1 procento.

Analytici v průzkumu Reuters Estimates čekali pokles tržeb na 6,877 miliardy eur a snížení provozního zisku na 2,422 miliardy.

Hlavním hybatelem byl lék proti trombóze Lovenox, nejúspěšnější produkt firmy, jehož tržby v místních měnách vyskočily o 21,5 procenta. Provozní ředitel Hanspeter Spek uvedl, že lovenox těžil z potíží ostatních preparátů na bázi heparinu, zejména ve Spojených státech.

Tržby léku Plavix proti krevním sraženinám stouply o 18,9 procenta poté, co z trhu zmizela generická forma produktu.

VÝHLED POTVRZEN

Čistý zisk po odečtení vybraných položek klesl na 1,883 miliardy eur neboli 1,43 eura na akcii.

Sanofi uvedla, že drží předpověď letošního růstu očištěného zisku na akcii, jenž má přidat zhruba 7 procent. Výpočet stojí na konstantním kursu 1,371 dolaru za euro v roce 2007.

Konkurence ve Spojených státech zasáhla tržby prášku na spaní Ambien, jež spadly o 62 procent. Obdobně obtížná situace v Evropě se promítla do 6procentního skluzu tržeb léku proti rakovině Eloxatin.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK