Alcatel-Lucent sráží výhled telekomunikačního trhu

30.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Firma Alcatel-Lucent <ALUA.PA> ve středu snížila prognózu pro globální sektor telekomunikačního vybavení s tím, že letos očekává stagnaci...

...trhu. Současně předpověděla pokles vlastních celoročních tržeb o 2 až 5 procent, a poslala tak své akcie o více než 7 procent níž.

Ještě v únoru přitom tento francouzsko-americký dodavatel telekomunikačních přístrojů předpověděl pro letošní rok stagnaci až mírný růst globálních tržeb a sám si kladl za cíl překonat výkon trhu.

Také konkurenční Ericsson <ERICb.ST> minulý týden uvedl, že očekává letošní stagnaci trhu kvůli slabému dolaru, který má vliv zhruba na polovinu jeho tržeb, a mírnému zpomalení výdajů u některých zákazníků.

Alcatel-Lucent ve středu současně vykázal za první tři měsíce roku čistou ztrátu 181 milionů eur proti ztrátě 8 milionů ve stejném období před rokem. Analytici oslovení firmou Reuters Estimates čekali čistou ztrátu 159 milionů eur.

Po vyloučení nákladových položek souvisejících s akvizicí Lucentu z roku 2006 činila čistá ztráta pouze 95 milionů eur ve srovnání se ziskem 199 milionů před rokem.

Skupina za první čtvrtletí vykázala tržby 3,86 miliardy eur, což představuje pokles o 0,5 procenta proti stejnému období před rokem a propad o 26 procent ve srovnání s tradičně silným čtvrtým kvartálem.

Ve druhém čtvrtletí Alcatel-Lucent již očekává mezikvartální růst tržeb o 4 až 6 procent.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK