Euro klesá pod tlakem dat, dolar čeká na Fed

30.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro ve středu kleslo na čtyřtýdenní dno vůči dolaru, když slabší data o sentimentu v eurozóně a zpomalení inflace posílily očekávání, že...

...Evropská centrální banka (ECB) zmírní svůj protiinflační postoj.

Opačná situace se rýsuje ve Spojených státech, kde se sice obecně čeká, že centrální banka (Fed) ve středu sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 2 procenta, ale mnozí soudí, že banka možná naznačí pauzu v osmiměsíčním cyklu agresivního uvolňování měnové politiky. To by zastavilo erozi výnosu dolaru.

Tato očekávání v kombinaci s náznaky, že se eurozóna možná nevyhne globálnímu ekonomickému zpomalení, nasměrovala dolar k prvnímu měsíčnímu zisku vůči euru od loňského října a zároveň k nejvyššímu procentnímu vzestupu za 11 měsíců.

"Vyšla data v eurozóně, kde se CPI ukázal mírně na spodní straně, takže euro ztratilo na síle. Zároveň u dolaru čekáme na Fed," řekla Carole Laulhereová, devizová stratéžka v Société Générale v Paříži.

"Nevidím to jako velmi slabá čísla, ale... ukazují, že aktivita v eurozóně v příštích měsících možná trochu poleví... Takže si myslíme, že ECB možná bude trochu menší jestřáb."

Ve 13:15 euro oslabovalo o 0,2 procenta na 1,5540 dolaru <EUR=> a naopak přidávalo 0,1 procenta na 162,05 jenu <EURJPY=>. Dolar posiloval na 104,32 jenu <JPY=>.

Meziroční inflace v eurozóně v dubnu zpomalila na 3,3 procenta z březnových 3,6 procenta, zatímco trh čekal zvolnění pouze na 3,4 procenta.

Ekonomický sentiment eurozóny v dubnu klesl na 97,1 bodu, nejníž od srpna 2005, z 99,6 bodu za březen. Trh očekával snížení pouze na 99,0 bodu.

PROSTOR PRO ZKLAMÁNÍ

Dolar posiloval vůči měnovému koši o 0,09 procenta na 72,926 bodu <.DXY>.

Jistota trhu, jenž započítává konec poklesů sazeb Fedu, projde ještě před rozhodnutím banky zkouškou, až se objeví první pohled na výkon americké ekonomiky v prvním kvartálu.

Data, jež vyjdou ve 14:30 SELČ, mají ukázat, že hrubý domácí produkt (HDP) v prvních třech měsících rostl pouze o 0,2 procenta, nejpomaleji za více než pět let, když spotřebitelé omezovali výdaje a mizela pracovní místa.

"Při pohledu dopředu čekáme, že ve druhém kvartálu aktivita zůstane slabá a ekonomika zklame, což naznačuje, že dnešním snížením sazeb o 25 bazických bodů cyklus neskončí. Rizika nižšího růstu donutí Fed, aby stejným způsobem snížil sazby v červnu," uvedli analytici banky Calyon.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK