Setuza loni vykázala rekordní ztrátu 1,85 miliardy korun

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Společnost Setuza, která je největším výrobcem surovin pro bionaftu v zemi, loni podle auditovaných výsledků zvýšila ztrátu z 802 milionů korun v roce 2006 na rekordních 1,85 miliardy korun. Tržby Setuzy v roce 2007 meziročně klesly zhruba o 146 milionů korun na sedm miliard korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Setuzy Marie Logová, podle které Setuza v prvním čtvrtletí letošního roku vykázala zisk 144.000 korun.

"Předkládané výsledky za rok 2007 jsou nejhorší v historii akciové společnosti," uvedl ve výroční zprávě za loňský rok předseda představenstva Setuzy Radovan Macek. Setuza loni podle účetní závěrky vykázala provozní ztrátu 479 milionů korun a na výsledek jejího hospodaření měly negativní vliv i jiné finanční náklady v hodnotě 1,27 miliardy korun. Setuza měla na konci loňského roku základní kapitál 1,152 miliardy korun a její vlastní kapitál byl jednu miliardu korun v mínusu.

Setuza se v posledních letech potýká s finančními problémy, které předloni vyvrcholily uvalením exekuce na návrh státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. O narovnání se státem se Setuza dohodla loni v červnu.

"Ve výsledcích roku 2007 je především nutno zdůraznit promítnutí úspěšného ukončení sporu se státem reprezentovaným PGRLF a negativních dopadů exekuce," uvedla Logrová. Dodala, že vliv nařízené exekuce na hospodářské výsledky Setuzy by měla zhodnotit analýza, kterou připravuje externí firma.

Setuza letos v lednu odvrátila hrozbu konkurzu. Návrh na jeho prohlášení podala kvůli neproplaceným fakturám za 3,5 milionu korun společnost Chemoprojekt, která pro Setuzu za 600 milionů korun postavila provoz na výrobu metylesteru řepky olejné.

Loni v červenci valná hromada Setuzy rozhodla, že firma prodá budovy, stroje a další zařízení za více než 2,4 miliardy korun, aby získala peníze na plnění dlouhodobých závazků a svůj rozvoj. Letos Setuza podle Logrové plánuje zvýšení základního kapitálu.

Setuza zaměstnává přibližně 1000 lidí a je největším výrobcem surovin pro bionaftu v zemi. Většinovým akcionářem Setuzy je společnost Český olej, která drží 90,7 procenta akcií firmy. Český olej ovládají firmy Via Chem Group a německá Campa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK