Hypoteční banka nevyplatí z loňského zisku dividendy

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Hypoteční banka, dvojka českého hypotečního trhu, z loňského 805milionového zisku nevyplatí dividendy. Rozhodla o tom dnešní valná hromada banky. Celkem 765 milionů korun bude převedeno do nerozděleného zisku a zbylých 40 milionů korun do rezervního fondu. Výsledky hromady ČTK oznámila mluvčí Hypoteční banky Pavla Hávová. V Hypoteční bance drží podíl 99,87 procenta Československá obchodní banka.

Za zhruba pětinovým růstem loňského zisku byl především velký zájem o hypoteční úvěry. Hypoteční banka loni schválila 23.412 hypotečních úvěrů občanům v objemu více než 40 miliard korun, což oproti roku 2006 představovalo nárůst o 26 procent v počtu a o 53 procent v objemu poskytnutých hypoték.

Hypoteční banka ve spolupráci s firmou Conseq Investment Management připravila nový produkt investiční hypotéka, který kombinuje hypoteční úvěr a pravidelné investování do podílových fondů. Klient splácí z hypotéky pouze úrok. Jistina je pak uhrazena z hodnoty investičního portfolia, které je ve prospěch banky zastaveno. Cílem je, aby výnos z investice vytvořil finanční rezervu, která klientovi po splacení úvěru zůstane, případně aby mu umožnil splatit úvěr za kratší než plánovanou dobu.

Hypoteční banka se stala první specializovanou hypoteční bankou v ČR. Základní kapitál banky činí 5,076 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK