Koruna mírně posílila na 25,21 Kč/EUR

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Česká měna si dnes při poklidném obchodování připsala mírný zisk vůči euru. Závěr obchodování ji zastihl na 25,21 Kč/EUR. K dolaru se okolo 17:00 obchodovala za 16,20 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Zraky obchodníků dnes směřovaly především do Spojených států, kde bylo na dnešek naplánováno zveřejnění důležitých makroekonomických údajů. Tamější ekonomika v prvním čtvrtletí rostla tempem 0,6 procenta, což je stejně jako v závěru loňského roku. Výsledek je nicméně lepší, než očekávali analytici, a statistika zároveň zvýšila pravděpodobnost, že centrální banka zakončí snižování úroků. Své rozhodnutí Fed oznámí večer.

"Důležité je, že nedošlo k poklesu soukromé spotřeby. Ta naopak vykázala vyšší růst, než s jakým počítal trh. Deflátory HDP a osobní spotřeby naznačují, že inflace dál nezrychluje," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk s tím, že dolar přechází události s překvapivým klidem. Kurz se pohyboval na 1,5565 USD/EUR.

Mírné posílení zaznamenaly okolní měny v regionu. "Nejzajímavější událostí v regionu pak bylo zasedání polské centrální banky, která dle očekávání ponechala sazby beze změny na úrovni 5,75 procenta," poznamenal Jiří Škop z Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK