Americké akcie rostly díky indikátorům a firemním výsledkům

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. dubna (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly díky tomu, že se investoři zaměřili na zprávy z trhu práce a lepší než očekávané výsledky dvou ze třicítky předních firem newyorské akciové burzy. Index Dow Jones se v poledne newyorského času zvýšil o 0,9 procenta na 12.948,1 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite v 18 hodin SELČ stoupl na 2442,7 bodu se ziskem 0,7 procenta.

Vládní statistiky ukázaly, že byl růst hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí silnější, než se předpokládalo. Údaje ministerstva obchodu ale také odkryly, že má ekonomika Spojených států i stinná místa. Slabé spotřebitelské výdaje a rostoucí zásoby v podnicích by mohly zbrzdit hospodářský růst do budoucna.

Z předních titulů burzy šel nahoru především General Motors. Jeho emise posílila o devět procent díky zprávě, že solidní odbyt v zahraničí pomohl překonat slabé výsledky na trhu v USA. Výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble pak představil zisk nad očekáváním analytiků a jeho emise posílila o tři procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK