Američané snížili základní úrok na dvě procenta

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 30. dubna (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na dvě procenta. Rozsah snížení je v souladu s očekáváním trhu a podle části analytiků bylo dnešní snížení patrně poslední, k němuž Fed v rámci nynějšího cyklu uvolňování měnové politiky sáhnul.

"Nejnovější informace naznačují, že ekonomická aktivita zůstává slabá. Výdaje domácností i podniků jsou utlumené a situace na trhu práce se ještě zhoršuje," píše se v doprovodném komentáři po rozhodnutí měnového výboru Fedu.

Finanční trhy jsou podle centrálních bankéřů neustále pod značným tlakem a podmínky na úvěrových trzích se nezlepšují. Navíc se prohlubuje pokles realitního trhu, což jsou hlavní důvody, které budou v dalších čtvrtletích nepříznivě doléhat na celou ekonomiku.

Dolar v první reakci na zprávu oslabil, záhy se ale vzpamatoval a pokračoval v růstu. Podle záznamů agentury Reuters dolar vůči euru zpevnil asi o 0,2 procenta na 1,5541 USD a k japonskému jenu si připsal zhruba 0,6 procenta na 104,66 JPY.

Akciový trh prakticky nereagoval. Všechny hlavní indexy zpevňovaly ještě v reakci na zprávu o růstu hrubého domácího produktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK