Japonské akcie oslabily kvůli vybírání zisků

01.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. května (ČTK) - Japonské akcie během obchodování oslabily, protože investoři vybírali své zisky z předchozího růstu. Objem obchodů byl ale nižší než obvykle, neboť většina ostatních významných asijských trhů byla kvůli svátkům uzavřena.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se snížil o 0,6 procenta na 13.766,86 bodu. Za celý duben si však připsal 10,6 procenta. To představuje jeho nejvýraznější měsíční nárůst od července 1995, napsala agentura Reuters.

Pod tlak se dnes dostaly zejména finanční tituly, které v předchozích dnech výrazně posilovaly díky nadějím, že již přečkaly nejhorší část krize na úvěrových trzích. Největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group se propadla o 3,8 procenta a její hlavní domácí konkurent Mizuho Financial Group dokonce o pět procent. Největší japonská makléřská společnost Nomura Holdings oslabila o 2,6 procenta.

Analytik Naoki Koga ze společnosti Toyota Asset Management uvedl, že trh bude v příštích týdnech pravděpodobně věnovat velkou pozornost hospodářským výsledkům předních titulů, jako jsou výrobce spotřební elektroniky Sony a automobilka Toyota Motor, ve kterých se bude odrážet stav ekonomiky v Japonsku i Spojených státech. Toyota zveřejní výsledky 8. května a Sony 14. května.

Na devizovém trhu dolar pokračoval v poklesu kvůli nejistotě ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb ve Spojených státech. Pozornost investorů se nyní soustředí na páteční zprávu o dubnovém vývoji amerického trhu práce.

V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,5635 USD. Od středečního měsíčního minima 1,5517 USD ho tak dělil více než cent. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,2 procenta na 103,70 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK