Podíl energie z obnovitelných zdrojů na spotřebě klesl na 4,7 pct

01.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. května (ČTK) - Podíl energie z obnovitelných zdrojů, tedy například vody, větru, biomasy či slunce, na hrubé spotřebě elektřiny loni v Česku meziročně klesl o dva procentní body na 4,7 procenta. Důvodem je hlavně snížení produkce hydroelektráren, vyplývá z předběžné statistiky, kterou ČTK převzala z webových stránek ministerstva průmyslu a obchodu. Česko má přitom výrobu ekologické energie postupně zvyšovat.

Stát si při vstupu do EU předsevzal dosáhnout osmiprocentního podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě elektřiny do roku 2010. Evropská komise navíc chce, aby jejich podíl na konečné spotřebě energií, tedy včetně tepla a paliv, vzrostl do roku 2020 v Česku na 13 procent.

Loni se z obnovitelných zdrojů vyrobilo celkem 3,41 terawatthodiny, což bylo o tři procenta méně než v roce 2006. Na celkové hrubé produkci elektřiny v Česku je to 3,9 procenta.

Zhruba tři pětiny takzvané zelené elektřiny produkují vodní elektrárny. Loni vyrobily 2,09 terawatthodiny, což je kvůli horším hydrologickým podmínkám meziroční pokles o 18 procent. Méně elektřiny dodaly do sítě především velké vodní zdroje.

Z ostatních obnovitelných energií se ale vyrobilo výrazně více než v roce 2006. O třetinu na téměř jednu terawatthodinu vzrostla produkce elektřiny z biomasy, podle ministrstva průmyslu a obchodu především díky rozsáhlejšímu spalování dřevní štěpky, odpadu, pilin a celulózových výluhů. V roce 2007 se na výrobu elektřiny spotřebovalo přes 600.000 tun biomasy.

Větrné elektrárny vyrobily loni meziročně dvaapůlkrát tolik; na celkové výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů se však podílejí jen nepatrně. Podobně jsou na tom sluneční elektrárny.

Obnovitelné zdroje jsou nyní mezi investory v Česku atraktivní. Na výstavbu zdroje mohou získat dotace, stát navíc podporuje výrobu z obnovitelných zdrojů stanovením garantovaných výkupních cen, které jsou výrazně vyšší než ceny elektřiny vyrobené v klasických zdrojích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK