Exxon ve čtvrtletí vydělal přes 10 miliard USD

01.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. května (ČTK) - Americký ropný gigant Exxon Mobil zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 17 procent na 10,89 miliardy dolarů (177 miliard Kč). Zásluhu na tom má růst cen ropy na rekordní maxima. Oznámila to firma. Výsledek představuje druhý nejvyšší čtvrtletní zisk v podnikové historii Spojených států.

Tržby největší soukromé ropné společnosti, jejíž akcie se obchodují na burze, stouply na 116,85 miliardy dolarů z 87,22 miliardy před rokem. Čtvrtletní zisk i tržby nicméně zaostaly za očekáváním analytiků, napsala agentura Reuters.

Zisk divize pro průzkum a těžbu vyskočil o 45 procent na 8,79 miliardy dolarů, zatímco zisk rafinerské divize se propadl o 39 procent na 1,17 miliardy dolarů. Těžba ropy a plynu se snížila o 5,6 procenta

V celém loňském roce hospodařil Exxon Mobil se ziskem 40,6 miliardy dolarů (přes 660 miliard Kč). To představuje nejvyšší zisk, jaký kdy vykázala společnost ve Spojených státech. Firma je držitelem rekordu i ve čtvrtletních výsledcích díky zisku 11,7 miliardy dolarů v posledních třech měsících loňského roku.

Firma se kvůli svým vysokým ziskům stala terčem kritiky ze strany řady amerických politiků, včetně senátorky Hillary Clintonové, která nyní usiluje o kandidaturu na prezidentku Spojených států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK