Prodej aut v USA v dubnu klesl na desetileté minimum

02.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. května (ČTK) - Prodej nových osobních a nákladních automobilů ve Spojených státech se v dubnu propadl o 14 procent na ročně přepočtených 14,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň od srpna 1998. Vyplývá to z údajů společnosti Autodata.

Americké automobilky vykázaly prudký pokles domácího prodeje zejména kvůli propadu poptávky po sportovně-užitkových vozech. Pokles se v USA nevyhnul ani některým hlavním zahraničním konkurentům, například největší japonské automobilce Toyota Motor, napsala agentura Reuters.

Prodej největší americké automobilky General Motors se snížil o 23 procent. Ford vykázal pokles o 19 procent a Chrysler o téměř 30 procent. Prodej Toyoty klesl zhruba o pět procent a prodej největší evropské automobilky Volkswagen o více než šest procent.

V loňském roce se celkový prodej automobilů ve Spojených státech snížil téměř o tři procenta na 16,14 milionu vozů. Dostal se tak na nejnižší úroveň od roku 1998.

Americké spotřebitele od nákupů odrazují nebývale vysoké ceny pohonných hmot, propad trhu s bydlením a celkově slabší růst americké ekonomiky. Země nicméně zůstává s velkým náskokem největším trhem s automobily na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK