Wall Street silně vzrostl díky technologiím, dolaru

02.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy ve čtvrtek prudce vzrostly, když zotavení dolaru a ústup cen ropy zmírnil obavy z inflace a obnovil chuť investorů k nákupu...

...riskantnějších aktiv včetně podhodnocených technologických akcií.

Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na nejvyšší úrovni od poloviny ledna. Akcie rozšířily růst započatý v polovině března v nadějích, že se kreditní trhy a ekonomika začínají stabilizovat.

Důvěra investorů se navíc zlepšila poté, co americká centrální banka (Fed) ve středu večer znovu snížila úrokové sazby, podle očekávání pouze o čtvrt procentního bodu na 2,0 procenta, a současně naznačila, že zřejmě přeruší současný cyklus uvolňování měnové politiky.

Index Nasdaq podpořily s růstem o 3,5 procenta zejména akcie firmy Apple <AAPL.O> po zprávě, že bude prodávat filmy na iTunes týž den, kdy vyjdou na DVD.

"Technologie jsou globální sektor, ovlivněný podnikatelskými výdaji na celém světě, a v životě jsem neviděl technologie takhle levné," řekl David Bianco, akciový stratég z UBS v New Yorku.

Akcie výrobce čipů Intel <INTC.O>, dalšího tahouna technologického odvětví, posílily o 4,6 procenta.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> stoupl o 1,48 procenta na 13.010,00 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> vzrostl o 1,71 procenta na 1409,34 bodu. Index technologického sektoru Nasdaq Composite <.IXIC> vyskočil o 2,81 procenta na 2480,71 bodu.

Ceny ropy <CLc1> srazil růst dolaru na sedmitýdenní maximum vůči koši světových měn <.DXY>.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK