Dolar stoupá na 2měs vrchol k jenu, opírá se o data

02.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v pátek dosáhl dvouměsíčního maxima k jenu poté, co údaje o americké ekonomice v předchozí seanci utužily trh v názoru, že tamní centrální...

... banka (Fed) ponechá úrokové sazby nějakou dobu beze změny.

Čtvrteční údaje ukázaly, že aktivita amerického průmyslu v dubnu klesla méně, než se čekalo, zatímco spotřebitelské výdaje v březnu stouply. Tyto zprávy zmírnily obavy investorů z hloubky případné recese ekonomiky Spojených států a zvýšily přitažlivost amerických aktiv.

"Spekuluje se o tom, že zahraniční investoři se nyní vracejí k nákupům amerických aktiv, což v posledních pár týdnech vedlo k růstu dolaru," řekl Adam Myers, tržní stratég z Credit Suisse.

Dolar v pátek vystoupal až o 0,5 procenta na 105,02 jenu, nejvyšší úroveň od konce února, než se stáhl zpět na hladinu poblíž 104,65 jenu <JPY=>.

Japonskou měnu, používanou pro financování relativně riskantních carry obchodů, tížily také silné akciové trhy. Tokijský index Nikkei <.N225> si v pátek zapsal nejvyšší zavírací hodnotu za téměř čtyři měsíce [ID:nSCH228034].

Euro se obchodovalo bez větších změn okolo 1,5474 dolaru <EUR=>, na dohled pětitýdenního dna 1,5428 z předchozí seance.

Investoři se nyní soustředí na údaje o tvorbě pracovních míst ve Spojených státech, které vyjdou ve 14:30 SELČ a mohou napovědět, nakolik je současné zotavení dolaru udržitelné.

"Trh nakoupil spoustu dolarů při slabých objemech, takže pokud vyjde nečekaně slabé číslo o trhu práce, pak by mohli být lidé v dlouhých dolarových pozicích zranitelní, neboť můžeme být svědky prudkých výprodejů dolaru," řekl Myers z Credit Suisse.

Ekonomové oslovení Reuters předpokládají, že v nezemědělském sektoru Spojených států minulý měsíc ubylo 80.000 pracovních míst a míra nezaměstnanosti stoupla na 5,2 procenta z březnových 5,1 procenta.

Po středečním snížení úrokových sazeb Fedu o 25 bazických bodů na 2 procenta se nyní mnoho investorů domnívá, že se centrální banka bude držet zpátky a vyhodnotí, do jaké míry její dosavadní cyklus uvolnění měnové politiky podpoří v příštích měsících ekonomický růst.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK