ČEZ ukončil odkup vlastních akcií

02.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Energetická společnost ČEZ dnes ukončila odkup vlastních akcií. V současnosti jich firma má téměř deset procent. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě.

Podíl akcií, na kterém se odkup zastavil, je maximáln2 možný. Firma totiž nesmí podle zákona držet více než deset procent vlastních akcií a ČEZ už před zahájením odkupu "své" akcie měl. Nákup společnost zahájila 30. dubna 2007.

"Důvodem pro realizaci zpětného odkupu akcií byla neefektivní struktura kapitálu a nevyhovující poměr vlastního kapitálu a dluhu společnosti," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Podstatnou část z vykoupených akcií hodlá firma zrušit. Zbylé akcie, které v rámci odkupu ČEZ koupil, si firma podle Kříže ponechá pro potřeby manažerského opčního programu.

Návrh představenstva ale musí ještě posvětit akcionáři, kteří se sejdou na valné hromadě firmy 21. května. Analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák očekává, že k tomuto zrušení skutečně dojde. Vedení ČEZ bude od akcionářů chtít rovněž souhlas s druhým kolem odkupu.

Akcie ČEZ se aktuálně na pražské burze obchodují přibližně kolem hodnoty 1220 korun za kus. Podle Nováka je nyní vhodný čas na jejich nákup.

Polostátní ČEZ je nejziskovější tuzemskou firmou. Čistý zisk firmy se loni zvýšil o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Na letošek vedení firmy odhaduje další zvýšení na 46,6 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK