Akciové obchody na burze byly v dubnu nejnižší od prosince 2004

02.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Investoři na pražské burze v dubnu zobchodovali akcie v nejmenším objemu od prosince 2004. Celkem změnily majitele akcie za 46,9 miliardy korun. Třetí měsíc po sobě měly na burze navrch dluhopisy, které vykázaly obchody za více než 51,7 miliardy korun. ČTK dnes výsledky převzala z webových stránek burzy. Slábnoucí obchody postihly i další burzy ve střední Evropě.

V lednu pražská burza zobchodovala akcie za mohutných 127,4 miliardy korun, od té doby aktivita jen slábla. Počátkem roku na místo očekávaného růstu cen akcií přišla na světové kapitálové trhy mrazivá sprcha v podobě drtivého propadu. Investoři panicky rozprodávali majetky a od té doby se od obchodování drží zpět. Nákupy jsou přes meziroční poklesy cen akcií opatrné.

Zdrženlivost investorů působí potíže obchodníkům s cennými papíry. "Samozřejmě se nižší objem obchodů na burzách promítl i do tržeb společnosti. Snažíme se to vykrýt rozšiřováním možností, kam investovat," uvedl vedoucí divize trhy firmy Fio Jan Bláha.

Na okolních trzích postihl výrazný útlum obchodů zejména varšavskou burzu, kde objem v březnu klesl v porovnání s únorem o takřka pětinu. O více než desetinu ochabla březnová obchodní aktivita v Budapešti. "Praha není rozhodně výjimkou," poukázal mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík.

Z jednotlivých akcií byl v dubnu v Praze největší zájem o energetickou skupinu ČEZ s objemem 19,8 miliardy korun. Akcií Komerční banky se zobchodovalo za sedm miliard korun a banky Erste za 6,8 miliardy korun. Miliardovou hranici překročilo v dubnu objemem jen sedm akciových emisí.

Pořadím dlouhodobě nejaktivnějších akciových brokerů celkově slabá aktivita nezamíchala. V čele zůstala počtvrté po sobě trojice společností Patria Finance, Wood & Company a Česká spořitelna. U dluhopisových obchodníků byla letos poprvé nejúspěšnější PPF Banka. Československá obchodní banka naopak z březnového prvního místa klesla až na čtvrté.

Burza má 21 členských bankovních a nebankovních obchodníků s cennými papíry. Firmě Body International Brokers, která nemohla od loňského srpna obchodovat, burza s platností od 30. dubna obnovila členství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK