Pražská burza rekordním týdnem výrazně snížila letošní ztrátu

02.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu zejména díky oživení akciových trhů v USA posílily daleko nejrychlejším tempem letos a smazaly tím výraznou část ztrát vzniklých od konce loňského prosince. Středem poptávky se staly akcie developerské společnosti Orco Property s výnosem 21 procent na 1521 korun. Hlavní index PX zpevnil o 5,57 procenta na 1659,9 bodu a zmírnil letošní ztrátu na 8,55 procenta, vyplynulo z výsledků burzy.

Akcie Orco patřily k těm emisím, u nichž se nálada investorů podle makléřů proměnila jako mávnutím kouzelného proutku. "Po pravdě řečeno nevím, co se u akcií Orco ze dne na den změnilo, ale z totální nemilosti se staly doslova nedostatkovým zbožím," uvedl analytik J&T Michal Semotan. Akcie jiného developera ECM stouply o 10,2 procenta na 855 korun.

Ke znovuobjeveným bylo možné přiřadit akcie Erste Bank, která ziskem v prvním čtvrtletí jen mírně překonala odhady analytiků. Akcie Erste ovšem vyrostly za týden o 14,7 procenta na 1254 korun. Akcie Komerční banky stouply jen o zhruba dvě procenta na 4047 korun.

Akcie mediální skupiny CME narostly o 14,4 procenta na 1753 korun. Vedle nečekaně příznivého čtvrtletního hospodaření tohoto majitele televize Nova se objevilo několik výrazně lepších investičních doporučení. Například analytici firmy Janco Partners zvýšili cílovou cenu akcií CME dokonce na 143 dolarů, asi 2345 korun, z předchozích 122 dolarů.

Akcie výrobce léčiv Zentiva vzrostly o 4,3 procenta na 932,5 koruny. Již po skončení obchodování oznámila společnost PPF, že nabídne akcionářům Zentivy za akcii 950 korun s cílem získat v Zentivě významný vliv.

Akcie energetické skupiny ČEZ naopak oslabily o půl procenta na 1227 korun. ČEZ oznámil dokončení vykupování vlastních akcií. ČEZ celkem získal téměř desetinu svých akcií s cílem vylepšit kapitálovou strukturu.

Celkové obchody s akciemi klesly na ještě více podprůměrných 8,5 miliardy korun, kvůli státnímu Svátku práce se ale obchodovalo jen čtyři dny.

Nejočekávanější událostí příštího týdne bude dokončení rekordního veřejného úpisu akcií těžební firmy New World Resources, majitele OKD. Podle obchodníků to vypadalo, že všechny akcie NWR se podaří prodat a poptávka bude nejméně dvakrát vyšší než nabídka. NWR by tak mohlo za více než 83 milionů akcií získat přes 34 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK