Akcie amerických firem rostly

02.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. května (ČTK) - Akcie na newyorské Wall Street dopoledne rostly díky příznivé statistice z trhu práce za minulý měsíc. Trh s akciemi technologických firem se ale vydal dolů poté, co podnik Sun Microsystems doplatil na horší doporučení od makléřů. Předchozího dne firma zveřejnila nečekanou ztrátu a pokles tržeb.

Index Dow Jones zahrnující tři desítky nejsilnějších titulů burzy v poledne newyorského času stoupl o 0,4 procenta na 13.060,9 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite se v 18 hodin SELČ snížil na 2473,4 bodu se ztrátou 0,3 procenta.

Zaměstnavatelé za duben zrušili nižší počet pracovních příležitostí, než se mezi ekonomy předpokládalo. Díky tomu se na akciovém trhu zmírnily obavy z poklesu ekonomiky. Nahoru šly například společnosti ve finančním sektoru. Emise Bank of America posílila v jednu chvíli o 2,5 procenta a akcie největší americké banky Citigroup dopoledne vzrostly téměř o tři procenta.

Výrobce firemních počítačů Sun Microsystems kvůli své výsledkové zprávě a horšímu hodnocení od makléřů spadl o 19 procent a táhl tím s sebou dolů celé odvětví výrobců vyspělých technologií. Podnik ze svých slabých čísel obvinil pomalý růst americké ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Americká ekonomika v dubnu ztratila asi 20.000 pracovních příležitostí, zatímco ekonomové v průměru předpovídali, že počet míst klesne o 80.000. Míra nezaměstnanosti navíc klesla na rovných pět procent. Analytici odhadovali, že se zvýší na 5,2 z březnových 5,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK