Evropské burzy byly v posledních letech stále více ziskové

04.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Evropské burzy se v posledních letech staly stále více ziskovými firmami. Rostoucí ceny akcií a rozmach nabídky cenných papírů i investičních produktů vedl k nebývalému zájmu investorů, což burzám výrazně pomohlo v hospodaření. Stranou vývoje nezůstala ani pražská burza, vyplynulo ze statistik Federace evropských burz.

Pražská burza vytvořila v roce 2006 zisk před daní z příjmu, úroky a odpisy EBITDA 7,8 milionu eur, v aktuálním přepočtu takřka 200 milionů korun. Znamenalo to více než třikrát lepší výsledek než v roce 2003. Podobným tempem rostla budapešťská burza a ještě rychleji burzy ve Vídni a Varšavě. Násobný růst zisku byl k vidění i na burzách v Irsku, Norsku, Řecku, Švýcarsku a jiných.

Ekonomické výsledky burz podle analytika firmy Cyrrus Jana Procházky odrážely růstovou náladu akciových trhů. "Mezi ekonomickými výsledky a vývojem domácího indexu je vždy silná korelace. Pokud se burze daří růst, přitahuje nové investory - noviny jsou plné radostných zpráv z burzy, probíhá mnoho obchodů, burza růstem láká i hráče ze zahraničí," vysvětlil.

V roce 2006 jen jedna z celkem 23 sledovaných burz nehospodařila se ziskem a plná dvacítka burz výsledky meziročně zlepšila. "Všechny burzy vzkvétaly," doplnil analytik s tím, že na tyto výsledky zřejmě nebude jednoduché navázat. Na kapitálových trzích se loni totiž začala projevovat americká hypoteční a finanční krize.

"Pokud akciový index klesá, lidé jsou ve ztrátách a odmítají otevírat nové pozice a ty staré vysedávají. Ve špatných dobách se omezuje počet veřejných úpisů akcií, které jsou pro některé burzy samostatným příjmem," popisuje dopady horších časů Procházka.

Ani slábnoucí příjmy z obchodování ale nemusí znamenat konec ziskovosti burz. "S náklady se dá velice snadno pracovat a při poklesu příjmů, který je nyní viditelný a odhadnutelný, se dá propouštěním ušetřit náklady," uzavřel analytik. Pražská burza zveřejní výsledky hospodaření za loňský rok po valné hromadě 5. června, oznámil mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK