Euro: Přesun majetku z Českých drah za 12 miliard z dividend ČEZ

04.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Obří majetkový přesun z Českých drah do státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) přibližně za 12 miliard korun se zaplatí prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury z dividend energetické společnosti ČEZ, které má inkasovat stát. Původně neměly náklady přesáhnout 400 milionů korun, píše ve svém nejnovějším vydání, které vyjde v pondělí, týdeník Euro.

Vláda 21. dubna rozhodla, že rozpočet fondu dopravy bude v letech 2008 až 2009 navýšen celkem o dvanáct miliard korun výnosy z dividend ČEZ. Peníze pak České dráhy použijí na rozvoj a modernizaci osobní dopravy, zejména na pořízení nových vagonů a lokomotiv. Společně s majetkem přejde pod SŽDC i 10.420 zaměstnanců Českých drah.

Ještě loni v prosinci ale vláda rozhodla, že funkci provozovatele dráhy a majetek pro výkon této činnosti převezme státní organizace SŽDC za zcela jiných podmínek. Náklady spojené s plánovaným převodem neměly přesáhnout 400 milionů korun.

Nové rozhodnutí zní: převod se má uskutečnit za tržní cenu. "Jiná forma převodu provozovatele dráhy a s tím souvisejícího majetku podle právních analýz není možná," stojí ve vládním materiálu. "Zvažované snížení základního kapitálu Českých drah by bylo zdlouhavé a mohlo by být komplikováno právy věřitelů. Proto se navrhuje transparentní převod části podniku a dalšího nemovitého majetku za tržní cenu," stojí v předkládací zprávě čerstvého vládního usnesení z 21. dubna.

Převod majetku je důležitým krokem, který má napomoci dokončení několikaleté transformace Českých drah a potažmo i liberalizaci železniční dopravy.

ČEZ je nejziskovější tuzemskou firmou. Čistý zisk ČEZ se loni zvýšil o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Státu patřilo k 1. květnu v ČEZ 65,06 procenta akcií. Na dividendách by měl stát letos získat od ČEZ zhruba 15 miliard korun. Valná hromada ČEZ bude 21. května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK